Veel gestelde vragen

Zeilen

Bootkeuze

Op de website staat informatie over onze verschillende type boten. Deze kan je hier vinden. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, bel of mail ons gerust, dan nemen we samen met jou door welke boot geschikt is voor jou.

Bootindeling


Hoe delen jullie de groep in?

Naar leeftijd delen we de groep in twee: Lagere school en middelbare school. Voor de indeling per instructeur maken we groepjes van maximaal zes deelnemers. Dit aantal verschilt per bootsoort. Per groep delen we in naar leeftijd en zeilervaring.


Leeftijd - ik wil in dezelfde groep als mijn oudere broer

Wanneer je oud genoeg bent om bijvoorbeeld in de Pico te zeilen, maar liever in dezelfde groep vaart als je vriend die in de Optimist vaart, dan kun je je daarvoor opgeven. Andersom gaat lastig. Als je te jong of te licht bent voor de Pico, dan kunnen we je daar niet voor indelen.

Samen op zeilkamp

Wanneer je je samen opgeeft voor dezelfde bootsoort, houden we er zoveel mogelijk rekening mee dat je samen ingedeeld wordt in dezelfde lesgroep.

Zeilervaring - kan ik als 'gevorderde' meezeilen met de beginners?

Bij voorkeur delen we groepjes in van gelijk zeilniveau. Dat lukt niet altijd. We kunnen rekening houden met de voorkeur van de deelnemers, maar we moeten ook kijken naar hoe één voorkeur uitpakt voor de rest van de groep. Harde beloftes kunnen we niet geven. Wel vaar je altijd bij elkaar in de buurt.

Zeilkleding

 

Moet ik een zeilpak huren?

Zeilpakken en wetsuits zijn bij de prijs inbegrepen. Op de Optimist, de Keus 22 en de Polyvalk, kun je je in de zomer prima redden met een goed regenpak. In onze kwaliteitszeilpakken blijf je gegarandeerd droog. Op de Pico, Feva, Neo, Vago en Wingsurfen is het dragen van een wetsuit noodzakelijk.

Wat is het verschil tussen een zeilpak en een wetsuit?

Een zeilpak is een soort dik regenpak, met een hoge broek en gemaakt van waterdicht en dampdoorlatend materiaal. Een wetsuit is van neopreen. Hetzelfde spul waar een duikpak van wordt gemaakt. Je wordt wel nat, maar omdat het pak nauw sluit en isoleert, blijf je op temperatuur.

Moet ik een zwemvest aan?

Iedereen draagt tijdens het zeilen en in de buurt van het water altijd een zwemvest. Wij gaan ervan uit dat je kunt zwemmen. Als je niet goed kunt zwemmen is het dragen van een reddingsvest verplicht.

Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Met een reddingsvest draai je automatisch op je rug. Alle drijfvermogen zit in een kraag en voorop de borst. Dat zorgt ervoor dat je je aan boord wat lastiger kunt bewegen en dat je in het water zwemmend niet erg hard vooruit komt. Dat is dan meteen de reden waarom wij werken met zwemvesten. Die draag je als een soort hesje en het drijfvermogen is verdeeld over borst en rug.

CWO en Watersportdiploma

Diploma's

Zeilschool UP is CWO erkend en lid van de Hiswa en Watersportverbond. Je kunt bij ons de landelijke zeildiploma's halen. Deze registeren we in het online systeem Watersportdiploma.

 

Het beginnersdiploma is meestal na een weekcursus te halen. Voor CWO II is wat meer dan een week tijd nodig en voor CWO III moet je naast de cursus ook veel tijd in zelf zeilen steken.

Vorderingenstaten

Aan het eind van de zeilweek krijg je altijd een certificaat mee waarop we afstrepen welke vaardigheden je beheerst op dat moment. Je krijgt een diploma wanneer je alle punten van de vorderingenstaat beheerst. Wanneer je nog niet alle punten haalt, krijg je een certificaat met alle punten die je geleerd hebt. Dit noemen we een Vorderingenstaat.

Speels leren

Je leert veel beter zeilen wanneer je niet teveel met het halen van diploma's bezig bent. Het gaat om de lol in het zeilen. Dat je zelf het idee hebt dat je de boot beheerst. Laat dat je niet in de weg zitten, omdat je een keer net niet dat diploma haalt... Dan haal je het toch gewoon een volgende keer?

Zwemdiploma

ja

Organisatie

Zeilschool Up

Zeilschool Up is onderdeel van Zeilschool de Ulepanne. Waar de Up zich richt op vakanties voor jongeren en jeugd, specialiceert de Ulepanne zich op vakanties en zeilles voor volwassenen en gezinnen.

Instructeurs

Eigen instructeursopleiding

De meeste instructeurs leerden bij ons als deelnemer zeilen. Zij zijn bij ons letterlijk kind aan huis. Wij verzorgen zelf de instructeursopleiding. Naast een zeiltechnische training volgen instructeurs een didactische en een pedagogische training. Zowel in theorie als in de praktijk, op het water. Beginnende instructeurs worden door de meer ervaren instructeurs begeleid.

Leeftijd

Jeugdinstructeurs moeten minimaal 17 jaar oud zijn. Verder verwachten we van de jeugdinstructeurs dat ze zich zeiltechnisch en lesgeeftechnisch blijven ontwikkelen. Alleen wanneer ze een rol spelen in de opleiding en begeleiding van nieuwe instructeurs kunnen ze ouder zijn dan 24 jaar.

Walteam

Eigen walteamopleiding

De meeste van het walteam zijn deelnemer geweest. Zij zijn bij ons letterlijk kind aan huis. Wij verzorgen voor hen zelf de opleiding. Naast een sport- en speltraining volgen instructeurs een didactische en een pedagogische training. Samen met het team van instructeurs verzorgen zij de activiteiten buiten het zeilen om.

Leeftijd

Personen uit het walteam zijn tussen de 17 en 24 jaar oud.

 

 

Andere mensen - wie zijn er allemaal?

Op het terrein staan 4 groepsaccomodaties. In elk gebouw zit een andere doelgroep, zoals:

Gezinnen

Het is ook mogelijk als gezin in te schrijven. De kinderen doen mee met het dag en avondprogramma, maar eten mee met de ouders in het gezinsarrangement. De ouders zeilen mee met de volwassenen. Voor de gezinnen reserveren wij een apparte accommodatie. (Meer informatie)

Volwassenen

De Ulepanne biedt ook zeilweken aan voor volwassenen. Die kom je op het water tegen, maar zij hebben een eigen programma en een eigen accommodatie. Ouders van de gezinsweek zeilen mee met de deelnemers van het arrangement voor volwassenen. (Meer informatie)

Bootverhuur

De meeste huurders komen pas wanneer jullie al lang en breed op het water zitten.

Huishouding & Keuken

Dagelijkse schoonmaak

Als jij op het water zit, wordt er in de accommodaties hard gewerkt. De verblijfsruimte en het sanitair worden dagelijks schooongemaakt door de vaste staf en oproepkrachten.

Weinig corvee

Tijdens de zeilweek verwachten we dat je meehelpt met tafeldekken, afruimen en afwassen.

Opruimen

Je hoeft niet te vegen en te dweilen, wel moet je helpen om de accommodatie, het terrein en de slaapkamers netjes te houden. Spullen meteen opruimen, zwemvesten, zeilpakken en bootspullen op hun vaste plek. Als iedereen meehelpt om het netjes te houden raak je ook minder snel iets kwijt. Bij de jongste kinderen helpen instructeurs bij het opruimen.

 

Kok

De maaltijden worden verzorgd door een professionele kok. De maaltijden worden bereid uit verse ingrediënten.

Diëet

Geef bij inschrijven aan of je vegetarisch eet. Mocht er een vleessoort op het menu staat waarvan je aangeeft dat je dat niet eet, dan maakt de kok voor jou op die dag een extra vegetarische maaltijd. Geef je dieetwensen bij inschrijving aan ons door. Graag van te voren overleg over ingewikkelder diëeten. Stuur deze toe met een e-mailbericht.

Zeilkamp

Kamerindeling

Hoe maken jullie de kamerindeling?

We delen de kamers in naar jongens en meisjes en naar leeftijdsgroep. Zo gaan kinderen die een kamer delen op hetzelfde tijdstip naar bed. Wanneer vrienden, vriendinnen, broers of zussen niet in dezelfde leeftijdsgroep vallen, maar wel graag de kamer delen, dan kan dat mits het leeftijdsverschil niet te groot is en de oudste zich aanpast aan de jongste. Meisjes en jongens kunnen niet in dezelfde kamer slapen.

Beddengoed is op de kamer aanwezig. Wij gaan ervanuit dat de kinderen de bedden zelf opmaken.

 

Dagindeling

Dagprogramma

7.30 u opstaan

8.00 u ontbijt

9.00 u naar de boten

12.30 u lunchen met een spel

13.30 u zeilen

17.00 u terug op de zeilschool

18.00 u avondeten

19.45 u Limonade en wat lekkers

20.00 u theorieles

20.30 u avondprogramma

21.30 u bedtijd 8 tm 12 jaar

22.30 u bedtijd 13 tm 14 jaar

23.30 u bedtijd 15 tm 16 jaar

 

Avondprogramma

Voor de jongsten organiseren we de theorie in een spelactiviteit. De zeiltheorie is afgestemd op wat vereist is voor de les van de volgende dag. Na de theorie volgt een spel activiteit.

Nachtrust

Een zeildag is intensief en een zeilweek helemaal. Daarom is een goede nachtrust belangrijk. Wij sturen de kinderen expres niet te vroeg naar bed. Met de jongsten doen we eerst nog een leuk spel en dan is het... Bedtijd.

Groepssamenstelling

Mijn kind komt alleen,... kan dat?

Natuurlijk. Ongeveer de helft van de kinderen komt alleen. Wij maken er een echte groepsvakantie van en betrekken alle kinderen bij alle activiteiten.

Ik ben 17,... moet ik overal aan meedoen?

Voor de jongste kinderen ligt het programma vast. De oudsten hebben een stem in wat we gaan doen. Wel doen we ons best om voor iedere activiteit voldoende belangstelling te trekken. Dit zijn vakanties voor mensen die het leuk vinden samen met anderen dingen te ondernemen.

Andere leeftijd zelfde groep?

Samen met broer of zus op vakantie. Maar wat als het leeftijdsverschil groot is? Als het leeftijdsverschil te groot is, is het niet handig om in dezelfde groep te willen zeilen of in dezelfde kamer te slapen. Dat is allemaal minder erg dan het lijkt. We kiezen voor de pauze vaak dezelfde plek en voor en na het zeilen is er ook alle gelegenheid elkaar te zien.

Niet vergeten

Meenemen

Naast de normale vakantiespullen is het handig om mee te nemen:

  • Toiletartikelen en handdoeken
  • Extra kleding voor warme en koude dagen
  • Zwemkleding
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril en of pet
  • gegevens van reis- en ziektekostenverzekering

 

Snoep en energydrankjes

Goede maaltijden, limonade en tussendoortjes zit allemaal bij de prijs inbegrepen. Wij verzoeken ouders vriendelijk geen energydrankjes of overmatig snoepgoed mee te geven.

Heimwee

Smartphone

Wanneer je kind bang is heimwee te krijgen, is het geen goed idee om een smartphone mee te geven. Beter is het af te spreken dagelijks op een vast tijdstip te bellen via de telefoon van de receptie. Mocht je onrustig zijn en je kind op willen halen, neem dan altijd eerst contact op met Hans of met Itie. Zij zijn goed op de hoogte van het wel en wee van de kinderen. In de meeste gevallen is heimwee iets dat wel steeds terugkomt, maar ook vrij snel weer overgaat.

Telefoon

Wij adviseren om geen telefoon mee te nemen. Een telefoon (of andere kostbaarheden) meenemen is op eigen risico. Bij schade of verlies is zeilschool Up niet aansprakelijk.

Wanneer je wel besluit om een telefoon mee te nemen, verwachten we dat de deelnemer hier verantwoordelijk mee om gaat. Mocht het bijvoorbeeld de nachtrust belemmeren, kunnen we er voor kiezen om deze tijdens de nacht en activiteiten in te nemen.

Als je naar huis wilt bellen, kan je de telefoon van de receptie gebruiken.

Zakgeld

Zakgeld

Voor consumpties op de zeilschool kun je bij aankomst kaarten kopen met een waarde van 5 of 10 euro. Die kaarten stellen wij op naam en verzamelen we in een map. De deelnemers kunnen daarmee fris, snoep of chips kopen. Overigens is dat extra. Standaard zorgen wij al voor voldoende limonade, fruit, tussendoortjes en goede maaltijden.

Voor uitgaven in een dorpje of plaatsje dat we bezoeken kun je de kinderen geld meegeven. Op een middag meren we af in een plaatsje en bezoeken daar een snackbar. Kinderen kunnen dan zelf en van eigen zakgeld wat bestellen.

Medisch & dieet

Wanneer uw kind meer structuur nodig heeft, door bijvoorbeeld ADHD, willen wij dat graag van tevoren weten. Zo kunnen wij als staf rekening houden met de wensen van uw kind.

Als je medicijnen gebruikt kun je dat het beste bij de opgave vermelden of per e-mail voor aankomst van het zeilkamp.

Onze kok kookt heel lekker en is gewend om rekening te houden met diëten en vegetariërs, dus geef bij opgave aan of je daar gebruik van wilt maken.

Wat is er allemaal bij inbegrepen?

Beddengoed is aanwezig

Beddengoed is op de kamer aanwezig. Wij gaan ervanuit dat de kinderen de bedden zelf opmaken.

 

Maaltijden

Bij interne zeilkampen zijn de maaltijden inbegrepen. Dit houdt in ontbijt, lunchpakket en diner. Verder bieden we gedurende dag limonade/water, fruit en tussendoortjes aan. Barartikelen kunnen gekocht worden met een Barkaart. Deze barkaart kan je toevoegen bij de boeking of ter plekke kopen bij de receptie

 

Zeilpak en wetsuit zijn inbegrepen bij de prijs.

Halen & brengen

Als je wordt gebracht, parkeren je ouders/verzorgers de auto’s op aanwijzing van onze instructeurs. Ze mogen ook even mee naar binnen om je te helpen aanmelden en je naar je kamer te brengen om je bed op te maken (altijd handig!). Benieuwd waar je terechtkomt? Check alvast dit filmpje waarin je de Boerderij en onze andere accommodaties kunt zien: Bekijk de Boerderij.

We sluiten de zeilweek af om 16.30 uur met de uitreiking van diploma's en certificaten. Ouders zijn van harte welkom om hierbij te zijn! Parkeren kan links naast de weg bij Spaans Babcock of rechts in de berm voorbij de Ulepanne. Een kaartje met parkeerinstructies krijgen jullie kort voor de start van de zeilweek toegestuurd.

Formaliteiten

Foto's en Video's

Tijdens de kampweek worden er foto's en video's gemaakt. Deze kunt u als ouder bekijken. U krijgt daarvan een e-mailbericht met een link naar een cloudmap. Door het boeken van een zeilkamp, gaat u ermee akkoord dat deze media gebruikt kunnen worden voor website promotie en social media.

Inschrijven

Reserveren kan via de inschrijfformulieren op de website. Je kunt ook telefonisch of via e-mail reserveren. Je ontvangt altijd een bevestiging via de e-mail.

Betaling

De betaling op de website gaat via iDeal via Mollie Payments.

Wanneer het volledige bedrag van de reservering niet haalbaar is, neem telefonisch contact op. We bieden dan een betaling in termijnen aan. Zo kan je de reservering als nog maken.

Annuleren

Annuleringsregeling

Bij onverhoopte annulering geldt de regeling die is beschreven in de Hiswa zeilschoolvoorwaarden. :

 

  • 15% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot drie maanden vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 50% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot twee maanden vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 75% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot één maand vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 100% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering binnen één maand vóór de aanvang van de cursusperiode dan wel op de ingangsdatum van de cursusperiode, alle voornoemde schadeloosstellingbedragen met een minimum van € 75.

 

Kun je iemand anders vinden die in jouw plaats aan het arrangement deelneemt, dan zijn uitsluitend de administratiekosten verschuldigd à 15 euro.

Annuleringsverzekering

Wij adviseren je een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze kan je bij ons toevoegen tijdens de inschrijving.

Annulering moet een gegronde - aantoonbare - reden hebben. De verzekering betaalt de reserveringssom terug met inhouding van € 15,00 administratiekosten. Wanneer je een annuleringsverzekering wenst, kun je dat aankruisen op het inschrijfformulier.

Annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Wij adviseren je een annuleringsverzekering af te sluiten. Dat kan ook bij ons. Kosten hiervan zijn per kamp verschillend. De annuleringsverzekiering kost tussen de €10,- en €35,-.

Annulering moet een gegronde - aantoonbare - reden hebben. De verzekering betaalt de reserveringssom terug met inhouding van € 15,00 administratiekosten. Wanneer je een annuleringsverzekering wenst, kun je dat aankruisen op het inschrijfformulier.

HISWA - Zeilschoolvoorwaarden

Wij zijn een CWO erkende zeilschool en zijn lid van de Hiswa. Door in te schrijven ga je akkoord met de 'Hiswa algemene voorwaarden voor zeilscholen'. Die kun je hier downloaden als pdf-bestand.